Tävlingar, ett perfekt sätt att utvecklas!

På hästklubben kan de erbjuda tävlingar i olika nivåer för sina medlemmar. Oftast är det ridläraren som avgör i vilka tävlingar de kan delta i. Genom att delta i tävlingar stimuleras utvecklingen i både kroppen och själen. Dessutom att tävla gör att fritiden blir mycket mer rolig och kan bli riktigt spännande, vilket triggar ingång att man vill göra sitt bästa.

De olika tävlingsformer som finns är bland annat klubbtävlingar. Då anordnas tävlingar för klubbens medlemmar. Det är vanligt med klubbmästerskap som anordnas en gång per år för att kunna se vem som är bäst i klubben i de olika momenten i ridning.

Lokala tävlingar som anordnas för de olika hästklubbar och ridskolor som ligger lokalt. Distriktsmästerskap är för de klubbar som finns i distriktet. Därutöver finns det nationella tävlingar som anordnas på olika ställen i Sverige. Är man riktigt duktig kanske man kan delta i tävlingar utanför landets gränser.

Medlemmarna kan delta som individ eller i ett lag. Tävlingarna kan delas upp i fyra olika moment eller grenar: hoppning med häst, dressyr med häst, hoppning med ponny, dressyr med ponny. Uttagningarna till häst inför lagtävlingarna brukar göras inför terminstarten på hösten.

De ryttare som är intresserade av att delta i lagryttartävlingar anmäler sitt intresse till hästklubben, antingen till ridläraren eller via mejl. Därefter delas ryttarna in i de lag som de passar bäst in i kunskapsmässigt.

För att få vara med i tävlingar, antingen på individnivå eller med lag, gäller det att vara medlem i hästklubben och rida regelbundet. Är ryttaren under 18 år krävs det ett intyg från målsman som ger tillstånd att få ställa upp i olika tävlingar.

Att tävla är mycket givande och ger en härlig sammanhållning tillsammans med de övriga medlemmarna i hästklubben. Som individ utvecklas självförtroendet och man trivs med sig själv på ett helt annat vis!

Reply