Ridning för de som är nybörjare

På ridskola finns olika undervisningsgrupper. Dessa grupper delas in i kunskapsnivåer, samtidigt som föräldrar till barnen på ridskolan även kan gå på en lektion och introduktion, där de få en grundläggande baskunskap i hur hästarna ska hanteras. Det gör att de kan hjälpa sina barn inför, under och efter ridlektionerna.

Nybörjarkursen kan delas upp i olika delar, dels i en hästvettkurs, som är för mindre barn. Där lär de sig både teori och praktik på ett underhållande sätt. Barnen får lära sig om hur hästar beter sig, samtidigt hur de ska skötas på ett säkert sätt. Därefter går barnen vidare till grundkursen.

I grundkursen ingår teori och ridning och är för äldre barn, ungdomar och vuxna. På teorin får deltagarna lära sig hur man ska hantera en häst på ett tryggt och säkert sätt, dessutom vilka förberedelser som behöver göras inför en ridlektion.

På ridlektionerna få deltagare lära sig de grundläggande sätten man kan rida på, hur man sitter i sadeln med mera. När grundkursen är avklarad, övergår det till vanliga ridlektioner där deltagarna får lära sig mer om ridning.

Säkerhet är ett måste inför att rida och vara i närheten av hästar, med tanke på att det är stora och starka djur man har med att göra med. Därför är det viktigt för nybörjare att följa de regler som ridskolan har som policy.

Reglerna kan vara till exempel att man inte får gå in till hästen utan anledning, att det får vara max två personer inne hos en häst i spiltan, att alla under en viss ålder ska bära hjälm och då gäller det alla – besökare, syskon, kompisar, till de som är nybörjare.

Det finns även rutiner inför ridlektionerna på hästklubben, vilket gör att de som deltar i lektionerna får lära sig struktur, får rutiner och lär sig ta ett ansvar!

Reply