Hästraser i Sverige

I Sverige finns det och har funnits ett antal olika hästraser, sex noga räknat. Vissa raser är mer kända än andra. Den mest kända svenska hästrasen är Gotlandsrusset. Denna ras, har precis som namnet antyder, sitt ursprung från Gotland och går tillbaka i historien ända tillbaka till järnåldern. Gotlandsrusset är den mest populära ridponnyn som rids av barn på ridskolor och hästklubbar. Mycket tack vare att mankhöjden ligger på cirka 130 cm.

De övriga hästraserna som kommer från Sverige är: Levenhäst, nordisk brukshäst, svensk ponny, varmblodiga hästar och Värmlandshäst. Levenehästen finns inte längre i Sverige; det var en kallblodshäst som framavlades i Levene under 1850-talet. Nordisk brukshäst användes förr som skogshäst, men numera är det en populär kör- rid, lantbruks- och skogsbrukshäst.

Svensk ridponny håller på att utvecklas och har inte funnits i Sverige så länge; den har funnits sedan 1990-talet och är en perfekt häst för tävlingar. Varmblodiga hästar har blivit framavlade i Sverige för militären, men är också perfekt för dressyr, fälttävlan, körning och hoppning.

Värmlandshästen är en hästras som avlades fram i Värmland under 1800-talet för att kunna användas i skogs- och lantbruket. Själva hästen var ganska liten, men den var mycket stark och smidig. Numera finns det inga hästar av denna ras.

Utöver nämnda hästraser finns det många olika hästraser som kommer från all världens hörn. Dessa används också ibland på hästklubbar och ridskolor, som till exempel Islandshästen och ponnys från andra länder, vilka är perfekta hästar för yngre barn.

En av de mest kända hästraserna är Lipizzaner, en mycket ädel och vacker ridhäst som är perfekt för dressyr; de används ofta som uppvisningshästar eller cirkushästar. Lipizzaner väljs delvis för sitt utseende, men också för sitt lynne och lätthet att lära sig olika typer av trix och konster.

Utan dessa hästraser hade världen stannat av under flera århundraden med tanke på att häst användes istället för bil innan den kom!

Reply